AĞIZ KOKUSU

AĞIZ KOKUSU

Ağızda yer alan diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusuna neden olan önemli problemlerdendir. Ağız içi, bakteri üremesini daima artırır. Bu sebeple ağız kokusuna neden olur. Diş ve diş eti hastalıkları ağız içinde büyük ölçüde kötü koku yapar. Bu hem kişinin kendisini hem de iletişim kurulan kişiyi fazla derecede rahatsız eder.

Diş hekiminizin önerilerini ve size sunduğu alternatifleri dinleyip mutlaka diş sağlığı ve bakımınıza önem vermelisiniz.

Diş Eti Hastalıklarına Neler Sebep Olur?

Diş eti hastalığının temel nedeni bakteri plağı denen dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. Tırnağınızla dişinizin üzerini kazıyarak plağı fark edebilirsiniz. Plağın bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Bunun yanısıra aşağıdaki faktörler de dişeti sağlığınızı etkilemektedir.
SİGARA
Hepimizin bildiği gibi sigara kanser, akciğer, kalp hastalıkları gibi bir çok önemli rahatsızlıklara sebep olur. Tüm bunların dışında ağız içi mukozası ve dişetleri için de çok zararlıdır. Dişetlerinin yumuşamasına ve dişeti hastalıklarının gelişmesine neden olur.
GENETİK FAKTÖRLER
Yapılan araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık vardır. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar. Ailede dişeti problemi olan bir kişi var ise mutlaka bir dişeti uzmanına siz de muayene olun.
HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER
Hamilelik, puberte, menapoz, mensturasyon gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu dönemlerde ağız hijyeninize ayrıca özen göstermeniz gerekmektedir. Diş etleriniz bu dönemlerde daha hassas olur. Diş eti hastalığına yatkınlık artar.
STRES
Hipertansiyon, kanser gibi pek çok rahatsızlığın nedenlerinden biri olmasının yanında dişeti hastalıklarının da risk faktörlerindendir. Araştırmalar göstermiştir ki periodontal hastalıklarda dahil olmak üzere stres vücudun enfeksiyonla mücadelesini zorlaştırmaktadır.
İLAÇ KULLANIMI
Doğum kontrol hapları, anti-depresanlar, kalp ilaçları ağız sağlığınızı etkiler. Bu yüzden bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız lütfen diş hekiminizi uyarınız ve ağız hijyeninize ayrıca önem veriniz.
DİŞ SIKMAK VEYA GICIRDATMAK
Diş ve dişeti arasındaki kuvvetin azalmasına neden olarak periodontal doku yıkımına sebep olurlar. Diş etlerindeki çekilmenin bir sebebi de diş sıkmaktır. Mutlaka gece plağı takılarak bu sıkmanın durdurulması gerekir.
DİABET-ŞEKER HASTALIĞI
Diabet hastaları periodontal (diş eti) enfeksiyon açısından yüksek risk grubuna girerler. Mutlaka rutin diş eti kontrollerini bir diş eti uzmanına (periodontolog) yaptırarak ağız hijyenlerine ayrıca özen göstermelidirler.
KÖTÜ BESLENME
Vücudun, immun (bağışıklık) sisteminin zayıflamasına ve buna bağlı olarak, diş eti enfeksiyonu da dahil olmak üzere enfeksiyonlarla mücadelesinin zorlaşmasına neden olur.
KÖTÜ YAPILMIŞ KURON KÖPRÜ VE DOLGULAR
Dişetine basan ve taşkın yapılmış dolgu, kuron ve köprüler dişetlerinde problem oluşturur.


Diş Eti Rahatsızlıkları
Diş Eti Rahatsızlıklarının Aşamaları:
Sağlıklı dişlere sahip olmak için, diş eti sağlığınızı korumanız gerektiğini biliyor musunuz? Güçlü, sıkı diş eti dokusu, dişlerinizin yerini korumasına yardımcı olan sistemin bir parçasıdır. Dişlerinizi fırçalarken diş etinizin kanaması veya diş etinizde kızarıklık, şişlik/iltihap olması, diş eti hastalığının ilk belirtileri arasında yer alır ve diş kaybının başlıca nedenleridir.

Unutmayın;
1.    Sağlıklı diş eti açık pembe renktedir ve dişi sıkıca sarar.
2.    Gingivit, diş eti hastalıklarının en erken aşamasıdır; fırçalama sırasında dişlerde kızarıklığa ve iltihaba yol açar.
3.    İltihap, dişi tutan çukura yayıldığında ise periodontit oluşur.
4.    Sonuçta, bu durum diş kaybına yol açabilir.
5.    Diş Eti Rahatsızlarının Başlıca Nedenleri
6.    Bakteriler diş eti rahatsızlıklarının temel nedenidir.
Düzenli ağız bakımı yapılmadığında, dişlerin üzerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları zararlı bakteriler üretir ve bu bakteriler diş eti iltihabına neden olan bakteri plağını oluşturur. Bakteri plağı temizlenmez ise sertleşir, diş taşı ya da tartar oluşturarak diş etine zarar verir ve diş eti rahatsızlıklarına neden olur.

Ayrıca,
1.    Beslenme biçimi
2.    Sigara kullanımı
3.    Stres
4.    Hamilelik sırasındaki hormonal değişimler
5.    Diyabet (Şeker hastalığı)
6.    Doğum kontrol hapları
7.    Antidepresanlar
8.    Bazı kalp ilaçları da ağız sağlığını olumsuz etkileyebilir. 

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü, diş minesi adı verilen dişin sert dış yüzeyinin asitler tarafından çözülmesi sonucu oluşur.  Bu asitler bakteri plağı adı verilen yapışkan bir tabaka tarafından üretilir. Bakteri plağı şekerli gıdalarla beslenen bakterileri içerir. Bu şekerleri sindirme sürecinde ise diş yüzeyine saldıran asitleri meydana getirir. 
Zamanla, diş çürüğü diş yüzeyinde delikler oluşturur. Bunlara oyuk adı verilir. Tedavi edilmezlerse oyuklar büyüyebilir. Dişte ciddi madde kaybına yol açabilir. 

Asitler dişinizin yüzeyine sürekli olarak saldırırlar. Ancak diş çürüğü hemen meydana gelmez. Bunun nedeni ağzınızdaki diğer unsurların dişlerinizi kuvvetlendirmek ve diş çürüğünü önlemek için çalışmasıdır. Bu unsurlardan bir tanesi tükürüktür. Tükürük diş yüzeyini güçlendirmeye destek olan mineralleri içerir. Doğal bir mineral olan florür, dişleri güçlendirmeye yardımcıdır, içme sularına eklenir ve diş macunlarında bulunur. 
Diş çürüğü ağrısından şikayetçiyseniz sakın diş ağrısını geçirmek için garip yöntemler denemeye çalışmayın. Bu garip yöntemlerin neler olabileceğini sizler için listeledik, okumaya ne dersiniz?